Camerabewegingen (pan – tilt - zoom)

Probeer uw filmpje ook dynamisch te maken. Een beweging in het beeld of van het beeld maakt het voor de kijker boeiend. Statische onderwerpen kan u soms niet vermijden, maar door een simpele beweging met de camera kunt u het op een meer aantrekkelijke manier in beeld brengen.

  • PAN -  Net als de beeldgroottes, zijn er standaard enkele camerabewegingen: een pan, een tilt en een zoom-beweging. Bij een pan beweeg je de camera horizontaal van links naar rechts en omgekeerd. Zorg er altijd voor dat je pan-beweging een duidelijk begin en einde heeft. Je pant dus van een punt A naar een punt B en beide punten moeten inhoudelijk iets te vertellen hebben. Zo pan je best niet naar een lege ruimte, want daar heeft de kijker geen boodschap aan. Een pan is ook niet goed als hij te lang duurt en geen vloeiende beweging vormt. Een pan-beweging mag niet met tussenstops gebeuren.
  • TILT - Een andere beweging is de tilt. Daarbij maakt u een vertikale beweging met de camera, van onder naar boven en omgekeerd. Voor de tilt-beweging gelden dezelfde regels als bij de pan: maak de beweging steeds in beide richtingen en zorg voor een duidelijk en relevant begin- en eindpunt. Een slecht voorbeeld is een tilt-beweging die nergens naartoe gaat of die niet vlot wordt uitgevoerd. Dat geeft weer een schokkerig effect voor de kijker.
  • ZOOM - Een camerabeweging die u best vermijdt, is de zoom. Een zoom-beweging is onnatuurlijk voor het menselijk oog en komt erg oubollig over.

« vorige pagina

Over Digicat

DIGICAT is een interactieve website voor de inwoners van Dessel en omgeving. Je kan hier filmpjes bekijken over allerhande nieuwtjes, evenementen en mensen uit Dessel. Daarnaast vind je op DIGICAT filmpjes over de berging van het laag- en middelradioactief kortlevend afval in Dessel.
Lees meer..

Partners

Volg ons